dimarts, 22 de desembre del 2009

Alguns dels documents exposats a Banyoles



Segurament, una de les notícies més comentades a les contrades gironines allà per l'any 1622 deuria haver estat l'assassinat de l'abat Cartellà de Banyoles, al qual van li van fer explotar un artefacte situat sota el seu llit mentre dormia.

Diversos documents en fan referència. En els plafons d'Apocalíptica en citem dos d'aquests documents, i durant l'estada d'Apocalíptica a Banyoles se n'exposa un tercer, que forma part del Fons de l'Ajuntament de Banyoles.



A Apocalíptica pretenem mostrar exemples de com algunes dades que es poden llegir en documents, també és possible "llegir-les" en restes òssies. Un exemple n'és aquest document que ens parla d'un malalt de tuberculosi, conservat a l'arxiu de Banyoles, i que s'acompanya amb un segment de columna que presenta la mateixa malaltia, conservada al Laboratori de paleoantropologia del Museu d'Arqueologia de Catalunya de Barcelona.



Malheuradament la mortalitat infantil era freqüent en els segles passats. Són nombrosos els documents que registren casos d'albats.

dilluns, 21 de desembre del 2009

Apocalíptica al Monestir de Banyoles


Del 21 de desembre fins al 28 de gener de 2010 Apocalíptica es podrà visitar a la seu de l'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany, situat al Monestir de Banyoles.



L'estany vist des de Sant Martirià.