dimecres, 31 de març del 2010

La reconstrucció facial de l'Arnau a "Revista de Arqueología"

En el darrer número de la "Revista de Arqueología" surt publicat un reportatge sobre la història de les reconstruccions facials en l'àmbit de l'estudi de la història, que signa el director de la revista, en Nacho Ares.



En l'article té un paper destacat la reconstrucció facial de l'Arnau.

En el seu moment, aquesta reconstrucció es va fer expressament per formar part de l'exposició Vox ossum. Un viatge per l'arqueologia dels ossos, per tal d'explicar l'utilització de les tècniques forenses en l'estudi de l'antropologia. Es va fer a partir del crani d'un individu jove masculí d'època medieval, que presentava evidents traces d'haver mort durant una lluita a espasa.

Tant l'Arnau com la resta de l'exposició Vox ossum es podrà visitar novament ben aviat. El mes vinent serà a Cabrera de Mar (Maresme).

dimarts, 16 de març del 2010

Apocalíptica a la Cúria-Presó de Castelló d'Empúries



Fins l'11 d'abril, Apocalíptica. Els rastres de la mort a través de la història, segles XVI-XVIII, es podrà visitar a la Cúria-Presó de Castelló d'Empúries.



Plafons i vitrines es mostren davant dels murs on tants i tants presoners, des del segle XIV, van deixar rastre del seu pas amb nombrosos gravats.





Abunden les escenes marines, sobretot els vaixells.



També hi ha paraules. Alguns dels presoners sabien escriure.



Inacabables fileres d'incisions a les parets, marcaven dies i més dies malviscuts a l'interior de les cel·les.




Potser amb l'únic contacte humà del carceller que servia l'escudella a través de l'espai deixat entre els barrots de les finestres.

divendres, 5 de març del 2010

Les mòmies oblidades de Monthemhat



Dijous dia 4 de març, va inaugurar-se l'exposició "Projecte Monthemhat: les mòmies oblidades", que es podrà visitar al Museu d'Arqueologia de Catalunya fins el 5 de setembre.

Els actes es van iniciar amb els parlaments del Director del MAC i dels comisaris de l'exposició.



Seguidament, una interessant i amena conferència d'un dels comisaris ens va apropar als secrets del procés d'excavació i al posterior estudi de les mòmies.







Tot estava a punt per obrir les portes de l'exposició. En la següent fotografia veiem part de l'equip autor del projecte.





No oblidem el refrigeri egipci.

Els autors del projecte van actuar d'amfitrions, acompayant els visitants distribuits en petits grups, oferint-los uns atractius i didàctics comentaris.









En la següent adreça trobareu un vídeo sobre l'estudi de les mòmies in situ que ha publicat La Vanguardia, amb imatges cedides pel Museu d'Arqueologia de Catalunya.

dimarts, 2 de març del 2010

Projecte Monthemhat: les mòmies oblidades



Del 4 de març fins al 5 de setembre de 2010, es podrà visitar al Museu d'Arqueologia de Catalunya l'exposició titulada: "Projecte Monthemhat: les mòmies oblidades".

Trobareu més informació al web del MAC:

http://www.mac.cat/cat/Exposicions