dijous, 31 de març del 2011

El MAC presenta el nou estudi sobre el Dolmen del Collet

El proper dijous 7 d'abril, a les 7 del vespre, la paleoantropòloga i col·laboradora del laboratori del MAC, Amàlia Valls, presentarà els resultats i conclusions del nou estudi efectuat sobre els 18 cranis del Domen del Collet (Pinós - Solsonès). lll

lll El dolmen del Collet va ser excavat per Pere Bosch i Gimpera i per Joan Serra i Vilaró l'any 1915. Trobareu més informació a la següent pàgina del MAC: http://www.mac.cat/cat/Seus/Barcelona/Activitats2/Conferencies/L-enterrament-megalitic-del-dolmen-del-Collet-de-Su

dijous, 17 de març del 2011

La reconstrucció facial, una eina pels estudis antropològics

Aquest personatge tan simpàtic és un Ardipithecus ramidus, un dels treballs que en Philippe Froësch realitza a la seva empresa Visual Forensic, a Terrassa.



Com a membre del GROB de l'UAB, en Philippe Froësch ha participat en les intervencions als panteons reials de Santes Creus.

Ahir al vespre, al Museu d'Història de Catalunya, i dins el marc del I Curs d'actualització en paleopatologia que organitza l'Associació Catalano-Balear de Paleopatologia, ens va obsequiar amb la conferència titulada: "La reconstrucció facial, una eina pels estudis antropològics".



Va revisar els fonaments de l'art forense, i va explicar les tècniques i recursos que utilitza en els seus treballs.



Va mostrar diversos exemples de formats en 2D, en 3D, escultures físiques, esterolitografies, impressió 3D, suports de visió estereoscòpica, etc.




.
Alguns dels casos en els que ha treballat són aquest crani amb llavi leporí,
.



.
aquest crani de Neardenthal de La Chapelle aux Saints,
.


.
l'Ardipithecus ramidus tan simpàtic d'abans,
.



.
els fragments de crani de Blanca d'Anjou,
.

.
el crani de Pere II el Gran,
.





.
o el motlle de poliresina en 3D de l'endocrani de Pere II el Gran, entre d'altres.
.
.
.
Com sempre es fa en aquest curs, en acabar la conferència es va obrir una estona de debat.
.
.
I abans de marxar, en Philippe ens va convidar a observar de prop les mostres d'aproximacions facials fetes en guix i en resina que havia portat.
.
No ens ho va haver de dir dos cops: a tots els assistens ens fa faltar temps per aixecar-nos i anar a tocar les escultures.
.
És que tenim la vista a la punta dels dits!
.
En resum: tot un privilegi.

dilluns, 14 de març del 2011

La reconstrucció facial al I curs d'actualització en paleopatologia

Ens informa la Societat Catalano-Balear de Paleopatologia de la següent sessió dins el I Curs d'actualització en paleopatolgia que organitza aquesta Associació:

"La reconstrucció facial, una eina pels estudis antropològics" a càrrec de Philippe Froësch.

Serà dimecres vinent, 16 de març, a les 7 del vespre, a la Sala d'Actes del Museu d'Història de Catalunya, a la Plaça Pau Vila núm. 3 de Barcelona, al Palau de Mar.

divendres, 11 de març del 2011

El crani d'Orce a la Biblioteca Pública Arús

Ahir al vespre, a la Biblioteca Pública Arús, a Barcelona, va tenir lloc la conferència titulada "El crani infantil d'Orce", a càrrec del Dr. Domènec Campillo, organitzada per l'Associació Fent Història.



El Dr. Campillo va repassar la història del crani: el seu descobriment; els moments d'entusiasme de l'equip per la descoberta del crani d'homínid d'un nen de 5 anys; l'època de l'atac al Dr. Gibert per part dels detractors que, sense aportar proves, afirmaven que es tractava d'un poltre de dos mesos; i, finalment, les evidències científiques que donen la raó al Dr. Gibert.



A la fotografia veieu el crani d'Orce, anomenat VM-0, abans de netejar-li la part interna del recobriment de calç.



La següent fotografia correspon a una nena de dos anys, provinent d'una necròpolis romana de Tarragona.
.


Comparant els dos fragments d'os occipital, s'observa que tant en el d'Orce com en el de la nena romana existeix una cresta.
.


divendres, 4 de març del 2011

Gandia rep les mòmies oblidades de Monthemhat

De l'11 de febrer al 30 de març de 2011 el Museu d'Arqueologia de Gandia (MAGa) acull l'exposició "Projecte Monthemhat. Les mòmies oblidades".



Si aquests dies esteu per la zona de la Safor us recomanem una visita a aquesta exposició.

dijous, 3 de març del 2011

Conferència El crani infantil d'Orce

L'Associació Fent Història ha programat la conferència titulada "El crani infantil d'Orce" que impartirà el Dr. Domènec Campillo.

Serà dijous vinent, 10 de març, a les 7 del vespre, a la Biblioteca Pública Arús, al Pg. Sant Joan núm. 26 de Barcelona.



Si voleu més informació sobre aquesta i altres conferències que organitza l'Associació Fent Història podeu consultar la pàgina web http://www.fenthistoria.org

A la fotografia podeu observar la cara interna del fragment de crani de l'Home d'Orce que, un cop net, va fer evident la cresta que tants i tants problemes va comportar al Dr. Gibert, el seu descobridor.

El temps i la ciència han acabat donant la raó al Dr. Josep Gibert.

Ha quedat demostrat que aquesta cresta no és altra cosa que variabilitat de l'esquelet humà, tal com afirmava el Dr. Gibert, i que no es tracta de cap èquid com opinaven els seus detractors.

dimarts, 1 de març del 2011

Convocatòria 8è Premi Memorial Josep Barberà i Farràs

La Societat Catalana d'Arqueologia ha fet pública la convocatòria de la 8a edició del Premi d'Arqueologia: Memorial Josep Barberà i Farràs.

El termini de presentació de treballs finalitza el 30 de juny de 2011.

Aquí teniu les bases del premi.