divendres, 27 de maig del 2011

40 anys de Paleopatologia al MAC

L'any 1971 s'inaugurava el Laboratori de Paleantropologia i Paleopatologia Física al Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Acaben de fer 40 anys !!!

Com passa el temps...

Moltes felicitats al Dr. Domènec Campillo i a tot l'equip que durant aquests 40 anys han participat de la tasca de recerca duta a terme des del Laboratori.



Per commemorar aquest aniversari, els membres del Laboratori han elaborat un llibre publicat al núm. 12 de la "Col·lecció Monografies del Museu d'Arqueologia de Catalunya / Barcelona" que porta per títol Quaranta anys de Paleopatologia en el Museu d'Arqueologia de Catalunya.








dijous, 19 de maig del 2011

Les fosses comunes de la Guerra Civil i la repressió franquista

Ahir al vespre va tenir lloc la sessió de cloenda del I curs d'actualització en paleopatologia, que organitza l'Associació Catalano-Balear de Paleopatologia.



Camila Oliart i Elena Garcia-Guixé van parlar sobre "Les fosses comunes de la Guerra Civil Espanyola i la repressió franquista".



Van repassar el context històric de la Guerra, l'inici del procés d'exhumació a Espanya i a Catalunya, les tècniques d'excavació, ...



























































Per tal d'aconseguir una correcte identificació, cal intentar recuperar tota la informació possible: memòria històrica dels familiars, estudi antropològic, ADN, ...













dimarts, 10 de maig del 2011

Noves perspectives del diagnòstic diferencial en paleopatologia

Us mostrem les actes del VII Congreso Nacional de Paleopatologia que es va fer a Maó (Menorca), del 2 al 5 d'octubre de 2003, amb el títol "Nuevas perspectivas del diagnóstico diferencial en paleopatologia".



Han estat editades a Maó, l'any 2005, pel Dr. Antoni Cañellas Trobat.

Aquí en teniu l'índex, per si us ve de gust donar-hi un cop d'ull.













dijous, 5 de maig del 2011

Tocant la paleopatologia

Ahir era el torn de les pràctiques al I curs d'actualització de paleopatologia que organitza la Associació Catalano-Balear de Paleopatologia.



El Dr. Joaquim Baxarias i la Dra. Sílvia Olasolo van preparar una classe pràctica amb ossos medievals amb patologies prou evidents.



Es tractava de veure de ben a prop fractures, infeccions, tumoracions, trepanacions... i saber treure tota la informació que l'os ens pugui proporcionar.