divendres, 24 de desembre del 2010

Éssers mitològics i record popular del Casol

Ja ha sortit el número de desembre de 2010 de la revista "La Falguera" de Folgueroles.

Des d'aquest bloc de Vox ossum, aprofitem la seva portada tan nadalenca per il·lustrar els nostres desitjos d'un any 2011 molt millor per a tothom.



En aquest número trobareu un article de Xavier Roviró, del Grup de Recerca Folclòrica d'Osona, que resumeix la Taula rodona sobre el Casol en la memòria popular, duta a terme durant els actes del 10è Cap de Setmana Iber 2010.


Aquell dia es va parlar de records i anècdotes viscudes en relació al Casol, però també de Madrones, de Llitons i d'altres éssers mitològics presents en la toponímia dels boscos que l'envolten.


Unes pàgines més enllà, quatre ratlles i algunes imatges fan un repàs dels actes organitzats durant els 10 anys de Cap de Setmana Iber al Casol de Puigcastellet de Folgueroles.




dilluns, 29 de novembre del 2010

7è Premi Memorial Josep Barberà i Farràs

Demà dimarts 30 de novembre, es lliurarà el Premi Memorial Josep Barberà i Farràs, 7a edició.

L'acte tindrà lloc a les 7 del vespre, a la seu del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Pg. de Santa Madrona, 39-41, a Barcelona.


Aquest premi va ser instituit per la Societat Catalana d'Arqueologia en record del Senyor Josep Barberà i Farràs, un dels pioners de la moderna arqueologia catalana, mestre de mestres i persona molt apreciada per aquells qui el vam conèixer.



Des d'aquest blog volem aprofitar la proximitat del lliurament del premi per recordar el mestre i, sobretot, l'amic entranyable.


En la foto el podeu veure en un descans de l'edició de l'any 1996 del Curs d'Arqueologia d'Empúries.

dimarts, 23 de novembre del 2010

Mòmies finlandeses i registres parroquials de defunció

Ahir al vespre, dins el marc del I Curs d'actualització de paleopatologia que organitza l'Associació Catalano-Balear de Paleopatologia, el Dr. Milton Núñez, de la Universitat d'Oulu, va explicar el treball de recerca que va realitzar a partir de registres parroquials de defunció finlandesos.



Va buidar els registres de 234 parròquies, d'una cronologia entre el 1749 i el 1850, que significa 1.200.000 registres de persones que van morir en aquest període.




En aquests registres acostuma a aparèixer el nom de l'individu, el seu domicili (concretant la població i la casa), el seu ofici o càrrec, les dates de defunció i d'enterrament, la causa de la mort (en ocasions més ben registrada que en d'altres), i l'edat de l'individu en el moment de la mort, detallada en anys, mesos, setmanes i dies.

Amb totes aquestes dades, el Dr. Milton Núñez i el seu equip han pogut fer interessants observacions sobre la incidència de les diverses malalties segons les edats dels individus, o en funció de l'època de l'any, o la situació geogràfica de la parròquia. Sense oblidar l'impacte dels conflictes bèl·lics i de les epidèmies.



De les 234 parròquies estudiades, en la conferència d'ahir el Dr. Núñez va posar l'exemple de dues d'elles: Rovaniemi, situada més al nord de Finlàndia, amb un clima més fred, i la de Saltvik, més al sud i amb un clima més benigne.

Curiosament, les dades mostren clarament que a Rovaniemi, la parroquia més al nord, l'esperança de vida era major i que la mortalitat infantil era menor.



A Saltvik, en el període estudiat, hi ha registrades morts per malària. És una zona amb prou humitat i amb un clima que permet tenir prou hores de la temperatura mínima necessària per a l'existència del paràsit Plasmorium Vivax.
En canvi l'extrem fred de Rovaniemi fa impossible que el P. Vivax hi pugui sobreviure. Malgrat que el mosquit Anopheles igualment existeix en aquestes latituds, no troba cap paràsit per transmetre, per tant, la malaltia no existeix.
Algun avantatge havia de tenir pels finlandesos de segles passats viure en una latitud amb un clima tan dur, no us sembla?

També va parlar de les mòmies que s'han format de manera natural a partir de cossos enterrats en el subsòl d'algunes esglésies finlandeses.
El sòl d'aquestes esglésies és de fusta, i les condicions climàtiques i de ventilació ha fet de alguns cossos s'hagin conservat momificats.
Alguns d'aquests enterraments van acompanyats d'elements que permeten identificar el nom de l'individu i la data de mort o d'enterrament, així com el seu ofici o càrrec. El Dr. Núñez ha pogut relacionar algunes d'aquestes mòmies amb els registres documentats de les parròquies.


Aquí els teniu, fent equilibris per documentar les mòmies en l'espai reduït de l'enterrament.
Actualment, l'equip de la Universitat d'Oulu està pendent de realitzar estudis més aprofundits sobre isòtops estables o ADN per tal de conèixer més a fons l'estil de vida, les malalties o relacions de parentiu d'aquest sector de la població de Finlàndia.


dijous, 18 de novembre del 2010

El temps en el cos des d'una perspectiva antropològica

Durant aquest mes de novembre s'està fent a Barcelona el "2n. Fòrum de les Experiències", dirigit a professionals de la dansa i altres disciplines que treballen entorn del cos.

Aquest any el tema central és "El temps en el cos", tractat des de les perspectives científica, filosòfica i antropològica.



Com que en aquest blog ens fixem en temes sobre antropologia, història o arqueologia, volem mostra-vos imatges de la conferència que va fer l'antropòloga Valérie Fontaine titulada "El temps en el cos des d'una perspectiva antropològica".

Aquesta conferència s'ha fet a l'espai La Poderosa, al Raval de Barcelona, el dia 16 de novembre.





La Valérie forma part del grup de recerca que ha treballat en el Projecte Monthemhat: les mòmies oblidades, i per il·lustrar el tractament que donaven els egipcis al cos per tal de preservar-lo del pas del temps va mostrar les diverses tècniques utilitzades en les divuit mòmies estudiades dins aquest projecte.



Per finalitzar les imatges que us mostrem d'aquesta conferència, aquí teniu unes impressionats fotografies que han captat el precís moment de l'inici d'una nova vida.




dilluns, 15 de novembre del 2010

Jornada sobre Refugis antiaeris a Catalunya

El passat cap de setmana, 12 i 13 de novembre, a la Seu del Districte de Gràcia, ha tingut lloc la “Jornada Refugis antiaeris a Catalunya. Criteris de divulgació històrica”.



Ha estat organitzat per diverses entitats: Taller d’Història de Gràcia, Arxiu Històric de Fort Pienc, Centre d’Estudis Ignasi Iglésias de Sant Andreu del Palomar, Centre d’Estudis de Montjuïc, CERHISEC – Centre de Recerca Històrica del Poble-sec, Taller d’Història del Clot – Camp de l’Arpa.





Durant la jornada s’han revisat alguns dels moltíssims refugis que es van construir arreu de Catalunya davant els atacs indiscriminats i els milers de bombes llançades per l’aviació italiana, aliada del bàndol nacional, damunt la població civil.



Molts havien quedat obliterats pel pas del temps, tot i que en alguns casos la memòria popular en guardava record de la seva situació. Es van mostrar alguns exemples de com van estar redescoberts, excavats i recuperats per a ser visitats.





Cal que allò que es va viure i patir a causa del cop d’estat, la Guerra Civil i els anys de postguerra no s’oblidi mai, i que les noves generacions coneguin allò que va passar.



Han passat els anys i de la població que corria aterrida cap els refugis en sentir la sirena que alertava d’un nou atac aeri només queden els que aleshores eren nens petits. Aquells nens d’aleshores avui són avis que freguen els 80 anys o més, i no sempre els és fàcil explicar allò que va passar; però els que es veuen en cor de fer-ho, volen que la seva dura experiència sigui d’utilitat a les noves generacions.
És important treballar per a la recuperació de la memòria històrica d'aquells anys, perquè hi ha massa coses que no poden quedar en l'oblit, com els atacs a la població civil, i també la recuperació de les persones assassinadas i oblidades en les fosses comunes.






En les fotografies que mostrem de la Jornada haureu vist a l’escenari uns personatges vestits a la moda dels anys 30, són membres de l’”Agrupación F.A.R.E”, un grup de recreació història de la Guerra Civil Espanyola, que han aportat un toc de contextualització amb un Capità d’aviació de la República, una mestresssa de casa, un jove civil i una jova dependenta, un membre de la Creu Roja Espanyola de la República, un soldat ras de permís i una fotògrafa de premsa corresponsal de guerra.



La intrèpida reportera internacional junt a un noi civil.



El membre de la Creu Roja Espanyola de la República.



El Capità d’aviació junt al soldat ras.



La parella de joves civils.

Un exemple dels refugis que han estat recuperats per a la visita és el de l’estació de la Garriga (Vallès Oriental).




Com podeu deduir pel seu nom, el trobareu just al davant de l’estació de trens de la Garriga.



Però hi ha altres refugis oberts per tot Catalunya, i a cada un us explicaran de quina manera van viure i patir els atacs en les diferents poblacions.

dimarts, 9 de novembre del 2010

Paleopatologia en els registres parroquials de Finlàndia

La Societat Catalano-Balear de Paleopatologia ens informa de la següent sessió que organitza dins el seu programa d'activitats 2010-2011.

El Dr. Milton Núñez, de la Universitat d'Oulu, a Finlàndia, parlarà de les traces de malalties que es troben en la documentació dels registres parroquials a Finlàndia, en els segles XVIII i XIX.



A la foto veieu la ciutat d'Oulu.

El títol de la conferència serà: "Paleopatologia a través de los registros parroquiales de mortalidad en Finlandia, siglos XVIII y XIX".

Com sempre, la sessió es farà a la Seu de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut, a Can Caralleu, Barcelona.

Es farà dilluns 22 de novembre, a les 8 del vespre.

dissabte, 6 de novembre del 2010

Monthemhat i més conferències al Museu de Gavà

Com ja us vam informar anteriorment, l'exposició Projecte Monthemhat. Les mòmies oblidades, actualment es troba exposada al Museu de Gavà fins el 8 de desembre de 2010.

L'equip responsable d'aquest projecte de recerca, ofereix un seguit de conferències que complementen el contingut de l'exposició. Les va iniciar el Dr. Joaquim Baxarias el passat 20 d'octubre.
La propera serà l'11 de novembre, quan la Dra. Rosa Dinarès, radiòloga, oferirà la conferència titulada "El procés ritual de momifiació". Serà a les 19,30 h. al mateix Museu de Gavà.

Més endavant, l'1 de desembre a la mateixa hora, Núria Castellano parlarà de "La vida a Kemet. La terra negra".

Si voleu més informació, us podeu adreçar al Museu de Gavà, a través de l'adreça electrònica informacio.museu@aj-gava.cat o trucant al número de telèfon 93-263 96 10.

Apocalíptica. Els rastres de la Mort, a Berga



Fa alguns dies us comentàvem des d'aquest blog de l'Associació Vox ossum que Apocalíptica. Els rastres de la Mort a través de la Història. Segles XVI-XVIII, estava a punt de finalitzar la seva estada de sis mesos a la Casa de l'Ardiaca, a Barcelona.


En aquella ocasió manifestàvem la nostra satisfacció i agraïment per la bona acollida que havia tingut el nostre treball. Pràcticament 25.000 persones van visitar la nostra exposició mentre va estar a la Casa de l'Ardiaca.
Aquesta xifra ens impressiona una mica.


Però encara no hem guardat Apocalíptica dins una capsa ni l'hem endreçada al magatzem. Continua circulant per algunes poblacions de Catalunya. El mes passat, en concret fins el 28 d'octubre, va estar a Vilafant (Alt Empordà), i actualment es pot visitar a Berga, des del 5 fins al 30 de novembre.



Tenim la sort que molts dels edificis que han acollit la nostra exposició durant aquests anys tenen un gran atractiu i abasten tot un ventall d'èpoques i estils arquitectònics.


En aquesta ocasió la tenim al Pavelló de Suècia, a Berga. Jutgeu vosaltres mateixos...

dijous, 14 d’octubre del 2010

I Curs d'Actualització en Paleopatologia 2010-2011

Adjuntem informació sobre el "I Curs d'Actualització en Paleopatologia" que organitza l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, i la Societat Catalano-Balear de Paleopatologia.


El curs es realitzarà a la seu de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques (C/Major de Can Caralleu, 1-7. Barcelona) i té una durada de 24h lectives i pràctiques. L'assistència és gratuïta.

Cliqueu aquí per informació sobre com arribar-hi: www.acmcb.es/imgfiles/portal/docs/acces_academia.pdf

Inici sessions 2010-2011 de l'Associació Catalano-Balear de Paleopatologia

L'Associació Catalano-Balear de Paleopatologia ens ha fet saber que inicien el cicle de sessions 2010-2011.



La primera de les sessions portarà per títol "Alteracions degeneratives articulars: noves lesions anatomopatològiques", anirà a càrrec del Dr. Antoni Cañellas Trobat, traumatòleg de l'Hospital General Mateu Orfila de Maó i paleopatòleg.

Serà el 20 d'octubre a la seu de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, a Can Caralleu, Barcelona.


Si us interessa assistir-hi, heu d'enviar un correu a la secretaria de l'Associació Catalano-Balear de Paleopatologia, paleopatologia@gmail.com