dilluns, 27 de setembre del 2010

Homenatge al Dr. Josep Gibert i Clols

Dijous 7 d'octubre farà tres anys de la mort del Dr. Josep Gibert i Clols, descobridor de l'Home d'Orce.

Aquest dia se li farà un homenatge a Castellar del Vallès en el qual se li lliurarà la Medalla de la Vila a títol pòstum.

L'acte tindrà lloc a les 21 hores, a l'Auditori Municipal Miquel Pont, Plaça del Mercat s/n de Castellar del Vallès.

Durant l'acte es presentarà el documental titulat "El Hombre de Orce" coproduït per Canal Historia i la Nave de Tharsis.

Poc després de l'extraordinari descobriment del crani d'homínid al jaciment de Venta Micena, l'anomenat "Home d'Orce" o VM-0, es van desfermar tot un seguit d'interessos que van portar a un sector de la classe científica a desprestigiar el Dr. Gibert i el seu descobriment; això sí, sense aportar proves científiques, mentre que el Dr. Gibert i el seu equip omplien les revistes mundials de més prestigi amb tot de proves de laboratori que argumentaven que el crani VM-0 era d'homínid.

Aquesta polèmica va estar molt viva a la premsa durant la dècada dels 80, on tothom gosava opinar. Amb el temps, la notícia i la polèmica van anar perdent interès pel gran públic i per la premsa, tot i que entre la classe científica mai s'han esvaït.

Però, des de fa alguns mesos, alguna cosa s'està movent al voltant de Venta Micena, i la premsa es torna a omplir d'articles d'opinió.

Avui us recomanem aquest article titulat "¿Quién teme a Venta Micena?" que el Professor Enrique García Olivares, Catedràtic d'Inmunologia de la Universitat de Granada, ha publicat el passat dijous 23 de setembre al diari andalús "Ideal".

divendres, 24 de setembre del 2010

La festa dels Ibers al Casol de Puigcastellet

Ja tenim el programa d'actes del Cap de Setmana Iber 2010 al Casol de Puigcastellet de Folgueroles.

En motiu del 10è aniversari de la celebració dels "Cap de Setmana Iber" dins la Ruta dels Ibers, una de les activitats que s'han preparat per aquest any a Folgueroles és una taula rodona on es debatrà la presència del jaciment iber de El Casol de Puigcastellet a la vida quotidiana dels habitants d'aquesta població.

La taula rodona estarà moderada per l'historiador folguerolenc Xevi Roviró.



El tema central del Cap de Setmana Iber 2010 és la romanització, per això n'hi haurà una de romans.

Ep!, i tampoc faltarà la tradicional caminada de cada any. Aquesta vegada serà una caminada nocturna, així doncs, procureu-vos un bon lot i no us oblideu de portar un calçat adequat.

A més, el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) organitza el concurs fotogràfic del Cap de Setmana Iber.
Au va!, animeu-vos a enviar les vostres fotografies íberes i romanes al flickr del MAC.
Potser sereu els guanyadors dels premis!



L'Ajuntament de Folgueroles ha preparat aquest vídeo per publicitar en televisió els actes d'aquest any. Les imatges són de Caps de Setmana Ibers anteriors, dels anys 2007 i 2009.
Busqueu-vos-hi! Potser us hi trobareu... (nosaltres ja ens hi hem vist).


dissabte, 18 de setembre del 2010

El crani d'Orce és d'un homínid



En el número d'aquest mes de setembre de la Revista de Arqueología, el Dr. Domènec Campillo escriu un interessant article titulat "El craneo infantil de Orce corresponde a un homínido".

Us recomanem la lectura d'aquest article, entenedor fins i tot pels no iniciats, i que aporta clares argumentacions en relació al fragment de crani trobat al jaciment de Venta Micena l'any 1982.

I, el més important, les argumentacions són fetes per un veritable expert.



Ara que falten pocs dies pel tercer aniversari de la mort del Dr. Gibert, el descubridor de "l'Home d'Orce", és un bon moment per reivindicar la seva memòria i l'excel·lent tasca que va dur a terme durant la seva trajectòria professional.

dimarts, 14 de setembre del 2010

Taller de neteja de murs al Casol de Puigcastellet



Un dels actes que es faran al Casol de Puigcastellet en aquest 10è aniversari del Cap de Setmana Ibèric, serà el "I Taller de neteja dels murs del Casol de Puigcastellet".

Va adreçat a les persones interessades en la conservació del patrimoni arqueològic.

Serà un taller intensiu, dissabte 25 de setembre de 2010.

Si hi voleu participar, us heu d'inscriure al Punt d'Informació de l'Ajuntament de Folgueroles, trucant al 93-812 23 29.


Trobareu més informació al web de l'Ajuntament de Folgueroles: http://www.folgueroles.cat/index.php?idFamilySup=540&tipus=2&idActivitat=1605



dilluns, 6 de setembre del 2010

Abans que Apocalíptica marxi de Barcelona

Falten poques setmanes perquè Apocalíptica finalitzi la seva estada a la Casa de l'Ardiaca.


Un cop acabi setembre, els arxivers tornaran els documents, que ara són a les vitrines, als pisos superiors de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.
I nosaltres apareixerem pel vestíbul de la Casa de l'Ardiaca disposades a embalar el material arqueològic per tornar-lo al seu lloc.


Sabem que durant aquests cinc mesos llargs que Apocalíptica porta exposada a la Casa de l'Ardiaca ha rebut moltes visites.

Ens ho han dit els professionals de l'arxiu, ens ho han dit amics amb allò de "tal dia vaig anar a treballar a l'arxiu i vaig veure que teníeu la vostra expo plena de gent", i ho hem vist amb els nostres propis ulls alguna vegada que hi hem anat a treure el nas.


Però també sabem que el lloc hi té molt, moltíssim a veure en la quantitat de visites. Hem tingut més visitants a Barcelona sol que ajuntant totes les poblacions de Catalunya que han acollit Apocalíptica des de l'any 2008.

A qualsevol passejant de Ciutat Vella que passi pel carrer del Bisbe segur que li costa resistir-se a entrar en un edifici tan atraient arquitectònicament com la Casa de l'Ardiaca.


Ara bé, ja siguin visitants casuals o amb tota la intenció, són força els que s'aturen un temps a observar amb calma plafons i vitrines.

Per descomptat, desperten molt d'interès els impressionants documents que han seleccionat els professionals de l'arxiu.


Durant els mesos en què estàvem elaborant Apocalíptica, el fet d'haver de resumir aspectes de la història i de l'antropologia física en el poc espai que permeten catorze plafons ens omplia de temor, tant a nosaltres com als col·legues coautors de l'exposició.

Ens feia por que, a l'haver de resumir tant, el contingut ens quedés poc clar, o poc correcte, o incomplet (bé, d'incomplet segur que ens hi ha quedat), o oblidar-nos quelcom d'imprescindible.

L'exposició i el catàleg havien de ser clars i didàctics, però no per això volíem renunciar al rigor de l'investigador.

Saber que els nostres textos són llegits amb atenció ens alleuja en part aquests temors.

Ep! i també ens fa sentir una punta d'orgull.
Confessem-ho.



Per si no hi heu pogut anar, aquí teniu el text explicatiu que consta en els díptics informatius editats per l'estada d'Apocalíptica a Barcelona.



Volem remarcar que ha estat molt gratificant la col·laboració amb els professionals de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

Tenim ganes d'agrair la bona acollida que ha tingut el nostre treball, i fer-ho ara, mentre encara és visitable.

Gràcies als que l'heu vingut a veure in situ, i gràcies també als que l'heu considerat prou interessant com per fer-vos-en ressò i recomanar-lo en els vostres blogs, facebooks i altres plataformes de comunicació.

I ja que estem en l'apartat dels agraïments, aprofitem per fer-los extensius a l'acollida que també rep l'altra exposició que tenim circulant: Vox ossum. Un viatge per a l'arqueologia dels ossos.

Quan fem el xafarder per la xarxa i ens trobem amb paraules tan amables en relació als nostre treball, ens provoca satisfacció així com un cert color vermellós a les galtes.

Gràcies a tothom i fins a la propera.