dijous, 4 de febrer del 2010

Apocalíptica arriba a la Segarra

Estem acabant de preparar el material que s'exposarà a l'Arxiu Comarcal de la Segarra acompanyant l'exposició Apocalíptica. Els rastres de la mort a través de la història, segles XVI-XVIII, que obrirà les portes el proper dilluns 8 de febrer.



Hi trobareu documents que parlen dels antics habitants de Cervera i d'altres poblacions de la comarca. Podreu veure els estralls de les diferents epidèmies de Pesta, o el registre de diverses malalties.

També hi podreu trobar mostres de la violència humana com topades entre bandolers i soldats, les greus actuacions dels soldats castellans davant la població o el judici contra una dona acusada de bruxeria, entre altres.

Sense oblidar les plagues de llagosta i les sequeres que afectaven les collites.

I al costat de la informació que ens aporten els documents, el complement de la informació que aporten les excavacions arqueològiques, en concret les troballes antropològiques. Veureu ossos que, amb el seu llenguatge, ens expliquen també allò de què ens parlen els documents.



Aquí teniu algunes imatges d'indrets històrics de la Segarra. En concret de Granyanella i el seu núcli de la Mora.

En aquesta zona s'hi ubicà un poblat íber de la tribu dels Ilergets, a l'actual Pla de les Tenalles, a mig camí de la Mora i Granyanella, a tocar del riu Ondara.

Segles més tard, per aquí passaria un dels ramals del Camí de Sant Jaume.

Les dues fotografies anteriors pertanyen a Sant Jaume de la Mora, construcció del segle XII, amb evidents modificacions d'època barroca.

Les fotografies següents són de l'església parroquial de Sant Salvador de Granyanella. Surt en els documents que l'any 1122 pertanyia a la diòcesi de Vic, però d'aquesta època romànica només es conserva la portalada lateral que s'intueix en aquesta imatge...



... i que en aquesta altra es veu molt millor.



L'església tal com la veiem avui dia és producte de les remodelacions d'època barroca. Recentment ha estat restaurada.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada