dilluns, 7 de juny del 2010

L'ou com balla

L'ou com balla, una antiga tradició barcelonina que perdura ben viva el dia de Corpus en les fonts, bellament decorades, d'alguns patis o claustres d'edificis històrics de la ciutat.

En algunes d'aquestes fonts han allargat la decoració alguns dies més.
La que veureu en aquestes fotografies és la de la Casa de l'Ardiaca, que es va poder visitar fins dissabte passat, Jornada de Portes obertes en motiu del Dia Internacional dels Arxius.

L'interès històric i arquitectònic de l'edifici es va veure augmentat per l'esclat primaveral de la decoració amb flors que cobria la font i tot el pati.
I ja que es tracta d'una tradició popular, hem anat a consultar què en diu en Joan Amades en el seu Costumari Català sobre els orígens de l'ou com balla:
“en els llibres de comptes de l’obreria de la Seu consta una partida, pagada el 20 de juliol de l’any 1588, al ferreter Bernat Balla, per adobar el cavallet de la font del claustre pel dia del Corpus, i una altra, corresponent al dia 10 de juny de 1637, que consigna el pagament d’uns diners pels ous que van servir per al sortidor el dia del Corpus. L’any següent figuraven consignades altres dues partides: una d’un sou, per als fadrins del mestre de les fonts o fontaner, per girar l’aigua el dia del Corpus, i l’altra de dos sous, per una dotzena d’ous per al sortidor”.
En Joan Amades també hi adjunta algunes il·lustracions amb gravats de mitjans segle XIX, dels quals us en mostrem un.


En realitat no es té la seguretat de quin és l’origen d’aquest joc, i circulen diverses interpretacions: que estractava de l’exaltació de l’Eucaristia (representada en l’ou); o que la presència de l’aigua i l’ou remeten a la simbologia que aquests dos elements tenen de fecunditat i de la vida que reneix cada primavera; o, simplement, que uns nobles del carrer Montcada es van inventar un entreteniment mentre esperaven el pas de la processó del Corpus Christi.



Els visitants que van anar a la Casa de l'Ardiaca per visitar-la per dins, en motiu de la Jornada de Portes obertes, o per contemplar el ball de l'ou, van trobar-se al vestíbul l'exposició Apocalíptica. Els rastres de la mort a través de la història, segles XVI-XVIII.



En motiu de l'exposició, des de l'Arxiu Municipal de Barcelona han fet una selecció de documents molt interessant.
Per la nostra part, nosaltres hem fet una tria de material ossi que complementa el que expliquem en els plafons, i que lliga amb els documents que han triat des de l'Arxiu.
L'exposició continuarà a la Casa de l'Ardiaca fins el 30 de setembre.



Un exemple dels documents que han seleccionat des de l'Arxiu són aquestes Ordinacions dels forners i flaquers contra l’adulteració del pa, dictades els anys 1392, 1397 i 1399 i recopilades el 1560.



Us animeu a intentar llegir aquest document?
Comença així:
“Dels forners.
Item que tot flaquer o forner e flaquera o altra qualsevol persona qui past soca en la dita Ciutat per vendre …”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada