dilluns, 15 de novembre del 2010

Jornada sobre Refugis antiaeris a Catalunya

El passat cap de setmana, 12 i 13 de novembre, a la Seu del Districte de Gràcia, ha tingut lloc la “Jornada Refugis antiaeris a Catalunya. Criteris de divulgació històrica”.



Ha estat organitzat per diverses entitats: Taller d’Història de Gràcia, Arxiu Històric de Fort Pienc, Centre d’Estudis Ignasi Iglésias de Sant Andreu del Palomar, Centre d’Estudis de Montjuïc, CERHISEC – Centre de Recerca Històrica del Poble-sec, Taller d’Història del Clot – Camp de l’Arpa.





Durant la jornada s’han revisat alguns dels moltíssims refugis que es van construir arreu de Catalunya davant els atacs indiscriminats i els milers de bombes llançades per l’aviació italiana, aliada del bàndol nacional, damunt la població civil.



Molts havien quedat obliterats pel pas del temps, tot i que en alguns casos la memòria popular en guardava record de la seva situació. Es van mostrar alguns exemples de com van estar redescoberts, excavats i recuperats per a ser visitats.





Cal que allò que es va viure i patir a causa del cop d’estat, la Guerra Civil i els anys de postguerra no s’oblidi mai, i que les noves generacions coneguin allò que va passar.



Han passat els anys i de la població que corria aterrida cap els refugis en sentir la sirena que alertava d’un nou atac aeri només queden els que aleshores eren nens petits. Aquells nens d’aleshores avui són avis que freguen els 80 anys o més, i no sempre els és fàcil explicar allò que va passar; però els que es veuen en cor de fer-ho, volen que la seva dura experiència sigui d’utilitat a les noves generacions.
És important treballar per a la recuperació de la memòria històrica d'aquells anys, perquè hi ha massa coses que no poden quedar en l'oblit, com els atacs a la població civil, i també la recuperació de les persones assassinadas i oblidades en les fosses comunes.






En les fotografies que mostrem de la Jornada haureu vist a l’escenari uns personatges vestits a la moda dels anys 30, són membres de l’”Agrupación F.A.R.E”, un grup de recreació història de la Guerra Civil Espanyola, que han aportat un toc de contextualització amb un Capità d’aviació de la República, una mestresssa de casa, un jove civil i una jova dependenta, un membre de la Creu Roja Espanyola de la República, un soldat ras de permís i una fotògrafa de premsa corresponsal de guerra.



La intrèpida reportera internacional junt a un noi civil.



El membre de la Creu Roja Espanyola de la República.



El Capità d’aviació junt al soldat ras.



La parella de joves civils.

Un exemple dels refugis que han estat recuperats per a la visita és el de l’estació de la Garriga (Vallès Oriental).




Com podeu deduir pel seu nom, el trobareu just al davant de l’estació de trens de la Garriga.



Però hi ha altres refugis oberts per tot Catalunya, i a cada un us explicaran de quina manera van viure i patir els atacs en les diferents poblacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada