dimecres, 12 d’agost del 2009

Col·laboracions vàries: Néix "Apocalíptica. Els rastres de la mort a través de la història, s. XVI-XVIII"


Quan Vox ossum es va exposar a Folgueroles, parlant parlant amb els amics del GREDEG, com aquell qui no vol la cosa, quan ens vam voler adonar, ja ens haviem embolicat en una altra exposició.


Dit i fet. Sota el paraigües de l'Arxiu Històric de Girona (AHG), i amb la col·laboració del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), va néixer "Apocalíptica. Els rastres de la mort a través de la història, segles XVI-XVIII".

Malgrat el títol, Apocalíptica no va sobre els genets de l'Apocalípsi. Per dir-ho resumit, es tracta de mostrar com la col·laboració entre dues fonts d'estudi tan dispars, aparentment, com són l'antropologia física i els documents d'arxiu poden aportar informació complementària en l'estudi del passat.


Els genets de l'Apocalipsi ens van servir per estructurar el missatge, per parlar de malalties (Pesta), violència (Guerra), caresties alimentàries (Fam) i morts accidentals (Mort). De tots aquests aspectes se'n troben notícies en documents antics que es conserven en els arxius, i també han pogut deixar rastre en els ossos. La posta en comú de la informació obtinguda segur que ens donarà una visió més completa de com van viure i morir els nostres avantpassats.
.
D'una banda, la informació en documents d'arxiu es troba, entre altres, en llibres d'òbits, protocols notarials, dietaris personal, fons patrimonials, fons d'hospitals o en consuetes.
.
D'altra banda, les restes òssies provinents d'excavacions arqueològiques, i revisades a partir de l'antropologia física aporten informació sobre sexe, edat i alçada, cosa que contribueix a l'anàlisi de la població de l'àrea i època estudiades. A més, l'observació de certes alteracions en l'os que són estudiades per la paleopatologia aporten dades sobre la salud de l'individu, o fins i tot informen sobre accions físiques repetitives (entesopaties) que poden fer pensar en una activitat o treball determinat.



Després de pràcticament un any de treball, de correus electrònics amunt i avall, de dinars de feina maratonians, finalment va arribar el dia de la inauguració, un dissabte d'octubre de 2008.

Vam fer un acte de presentació a la sala de consulta de l'AHG i vam demanar al Quim que repetís la seva conferència sobre malalties a l'antiguitat, que tant havia agradat l'any anterior a Folgueroles.


El dia de la inauguració no s'hi cabia de tanta gent com hi havia. Vam estar molt contents de tenir tanta companyia, malgrat això obligués a fer la visita ben apretats.





També es va editar un catàleg, que es va repartir a totes les persones que van venir el dia de la inauguració.



En la foto estem les noies de Vox ossum, amb els nois del GREDEG, més en Quim i la directora de l'AHG, i l'Arnau en primer terme.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada